Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een verlaagde vitamine B12-status kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Preventie, vroege opsporing en behandeling van een vitamine B12-tekort is uitermate belangrijk, mede om irreversibele neurologische schade en beenmergfalen te voorkomen. B12 speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:
- Anemie
- Neurologische problemen, zoals tintelingen, gevoelloosheid en zwakte
- Vermoeidheid
- Verlies van eetlust
- Gewichtsverlies
- Verandering van de stoelgang
- Depressie
- Verwardheid
- Dementie
- Beenmergfalen
- Irreversibele neurologische schade
Altijd krijgen we te horen dat Vitamine B12 voorkomt in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren, melk en zuivelproducten.
De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B12 voor volwassenen is 2,4 microgram. Vrouwen tijden de zwangerschap hebben een hogere behoefte, namelijk 2,6 microgram per dag.
Overzicht voeding met vitamine B12:
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,61 Microgram
schaaltje halfvolle yoghurt (200 ml) 1 Microgram
11 stukje rundvlees (gaar, 75 gram) 2,51 Microgram
stukje varkensvlees (gaar, 75 gram) 0,81 Microgram
stukje kabeljauw (gaar, 100 gram) 21 Microgram
ei (50 gram) 0,6 Microgram
Bron: voedingscentrum
Soorten vitamine B12
Vitamine B12 komt in het lichaam in twee biologisch actieve vormen voor: methylcobalamine en adenosylcobalamine. Methylcobalamine is een belangrijke methyldonor in het lichaam en speelt een rol bij de aanmaak van onder andere DNA, myeline en verscheidene neurotransmitters.
Methylcobalamine: Adenosylcobalamine is werkzaam in de mitochondriën. Het is onder andere betrokken bij de stofwisseling van vetzuren, cholesterol en eiwitten. Daarnaast speelt het een rol bij de energiehuishouding en de aanmaak van hemoglobine.
Adenosylcobalamine: In voeding komt vitamine B12 doorgaans voor in de vorm van methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd). Dit zijn tevens de biologisch actieve (co-enzymatische) vormen zoals B12 door het lichaam wordt gebruikt.
*Cyanocobalamine is de synthetische vorm van vitamine B12
*Bij gebruik van maagzuurremmers word de opname van vitamine B12 zwaar verminderd
Welke natuurlijk supplement voor Vitamine B12?
Na heel wat uitzoek werk hebben we eindelijk een natuurlijke B12 variant kunnen vinden en dat willen we graag met je delen!
Garden of Life B12 Vitamin - mykind Organic Whole Food B-12 for Metabolism and Energy, Raspberry is een hoogwaardig, vegan-vriendelijk supplement dat 500 microgram methylcobalamine bevat, de meest absorbable vorm van vitamine B12. Het is ook gemaakt met organisch frambozenextract, wat een heerlijke smaak en extra antioxidanten toevoegt.
Bronvermelding:
The National Institutes of Health: Vitamin B12
The Mayo Clinic: Vitamin B12 deficiency
The Vegetarian Resource Group: Vitamin B12 for vegans
Commissie Voedingsnormen van de Gezondheidsraad. (2003). Voedingsnormen vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12.
Huisarts en Wetenschap is een critically appraised topic (CAT)